تغذیه مناسب پس از کاشت ایمپلنت دندان میتواند به جلوگیری از التهاب، تورم و عفونت کمک کند. برخی از مواد غذایی به عنوان بهترین تغذیه برای چند ساعت اولیه کاشت ایمپلنت دندان توصیه میشود. بعداز عمل جراحی ایمپلنت، اگر احساس گشنگی یا ضعف دارید پیشنهاد میکنیم ابتدا مایعات و نوشیدنیهای خنک را مصرف کنید و از خوردن غذاهای گرم خودداری کنید.
بهترین غذاهایی که بعداز جراحی ایمپلنت دندان میتوانید مصرف کنید، از جمله؛ آب و سوپ خنک، آب میوه طبیعی و بدون تیکههای میوه، شیر، میلک شیک، اسموتی، آب آناناس و از همه مهمتر بستنی که به شدت متخصصان خوردن آن را بعداز ساعات اولیه تا 24 ساعت اول، توصیه میکنند. البته برای مصرف نوشیدنیها، استفاده از نی ممنوع است.
نگران رژیم غذایی بعداز ایمپلنت نباشید چون؛ رژیم غذایی بعداز ایمپلنت دندان در مدت زمان کوتاهی است و بعد از بهبود زخمها میتوانید انواع مواد غذایی را مصرف کنید.
اهمیت رژیم غذایی بعداز ایمپلنت
پس از انجام عمل ایمپلنت دندان، بهتر است غذا خوردن را بعد از از بین رفتن اثر بیهوشی، شروع کنید، زیرا با دریافت مواد مغذی، فرآیند بهبودی شما سریعتر پیش میرود. حفظ تغذیه مناسب همیشه اهمیت دارد. در طول فرآیند بهبودی، غذاهای مناسب به شما کمک میکنند تا احساس بهتری داشته باشید، درد کمتری را تجربه کنید و به سرعت بهبود پیدا کنید.
پس از عمل جراحی بدن، نیاز به یک دوره سازگاری با ایمپلنت دارد. به همین دلیل مصرف غذاهای مایع و نرم در هفتههای اول پس از درمان ایمپلنت دندان بسیار مهم است تا از آسیب به ایمپلنت جلوگیری شود. رژیم غذایی در روند بهبود ایمپلنتهای دندان تاثیر دارد. از آنجایی که پس از کاشت ایمپلنت، به ویژه در روزهای اولیه که درد کاشت ایمپلنت را تحمل میکنید، رعایت نکات غذایی بسیار مهم است. اما متأسفانه برخی از افراد به این موضوع توجه کافی نمیکنند و با مصرف غذاهای ناسالم، میتوانند بافت جراحی شده و ایمپلنت آسیب برسانند. بنابراین، حفظ کیفیت و ماندگاری ایمپلنت دندان نیازمند توجه ویژه به رژیم غذایی است.
تغذیه در ساعات اولیه کاشت ایمپلنت دندان
حتما در روز عمل جراحی ایمپلنت، درباره مصرف غذاهای نرم مثل سوپ، آش و مایعات، از متخصص خود مشورت بگیرید. چون به علت اینکه بعضی از مواد غذایی که در سوپها و مایعات استفاده میشوند، حاوی اسید هستند و ممکن است باعث سوزش و درد در ناحیه جراحی شوند.
در روز عمل، از مصرف هر گونه غذا یا نوشیدنی گرم پرهیز کنید و بهتر است بیشتر مایعات خنک بنوشید، زیرا مصرف مایعات گرم میتواند باعث خونریزی و تورم شود. انواع دسرها با شیر و بستنی، آبگوشت بدون نان و سوپهای گرم میتوانند جزو گزینههای مناسب برای شما باشند.
همچنین از نوشیدنی هایی که نیاز به مکش دارند، مانند نی یا از بطری آبی، حداقل برای 2 هفته استفاده نکنید. اگر پیوند استخوان هم انجام دادید، باید حداقل برای 1 ماه خودداری کنید. استفاده از نی میتواند بر روی روند بهبود ایمپلنت دندان تاثیر منفی بگذارد، زیرا نیروی مکش، فشار زیادی بر روی ایمپلنت اعمال میکند.
از سیگار و مشروبات الکلی تا چندین روز، اجتناب کنید.
مصرف غذاهای سرد و پر از مواد مغذی که نیاز به جویدن ندارند، را شروع کنید:
- اسموتی؛ این نوشیدنیها غنی از ویتامینها و مواد مغذی هستند و به شما انرژی لازم برای بازیابی را فراهم میکنند.
- سوپهای سرد نیز گزینه خوبی برای مصرف پس از جراحی هستند؛ میتوانید از سوپهایی مانند سوپ خامه مصرف کنید.
- مایعات خنک دیگری مانند آب میوه، پودینگ، شیر و میلک شیک نیز گزینههای خوبی برای مصرف بعداز جراحی هستند.
تاثیر خوردن بستنی بعداز جراحی ایمپلنت
24 ساعت اول بعداز گذشت جراحی ایمپلنت، بهترین زمان برای مصرف بستنی میباشد. خوردن بستنی در این ساعات، نه تنها مشکلی ندارد بلکه، یکی از بهترین کارهای است که در بهبود مدت نقاهت آن، میتوانید انجام دهید. علاوه بر کاهش مدت نقاهت بعداز جراحی در بازگرداندن انرژی از دست رفته شما نیز تاثیرگذار است.
مصرف بستنی و شیر خنک و دسرهایی که با شیر خنک تهیه میشوند نقش موثری در انقباض عروق خونی در ناحیه عمل و عملکرد بهتر پیوند پین تیتانیومی با استخوان فک ایفا میکند. همچنین بستنی خوردن بعداز جراحی ایمپلنت در کاهش درد و التهاب لثه نیز اثر است.
رژیم غذایی بعداز یک هفته کاشت ایمپلنت دندان
یک هفتهای که از انجام عمل ایمپلنت دندانتان گذشته است، حتما احساس هیجان خواهید داشت. چونکه دوباره میتوانید از غذاهای مورد علاقه خود بخورید و لذت ببرید. اما حتما باید به یاد داشته باشید که در هر مرحله از زمان بهبود، باید غذاهای مناسب و سالمی که در این قسمت از مقاله توصیه خواهیم کرد، مصرف کنید.
رژیم غذایی نرم بهترین رویکرد در هفته اول پس از جراحی است. بعداز یک هفته، کمکم میتوانید شروع به مصرف غذاهایی کنید که نیاز به جویدن دارند. اما حتما به خاطر داشته باشید که بهتر است غذاهای نرمی انتخاب کنید تا به ناحیه جراحی شده شما آسیبی وارد نکند و به موارد زیر دقت کنید:
- از خوردن غذاهای خیلی سفت یا ترد که فشار زیادی بر دهان وارد میکند، پرهیز کنید.
- باید از خوردن غذاهای خیلی داغ خودداری کنید و قبل از خوردن غذا را به دمای محیط برسانید.
- روزانه از سبزیجات استفاده کنید اما حتما آنها را جوشانده یا بخارپز کرده باشید تا کاملاً نرم شوند.
- بیشتر غذاهایی مانند سوپ، ماکارانی نرم شده و پوره سیب زمینی مصرف کنید. اگر وضعیت شما خیلی بد نیست، میتوانید از گوشت های نرم مانند مرغ یا ماهی پختهشده نیز استفاده کنید.
بنابراین؛ علاوه بر رژیم غذایی قبل، میتوانید غذاهای زیر را هم به رژیمتان اضافه کنید برخی از مواردی که میتوانید یک هفته بعد از ایمپلنت دندان مصرف کنید عبارتند از:
- برنج
- پاستا
- نان نرم
- بستنیها
- ماست و پنیر
- تخم مرغ آبپز
- ژله و پودینگها
- پوره موز و انواع میوههای نرم
- انواع سوپ (در مخلوط کن میکس شده باشد)
- بروکلی بخارپز، هویج، کدو سبز که پخته شده باشند.
با خوردن غذاهای توصیه شده از هفته اول بعداز ایمپلنتتان لذت ببرید.
رژیم غذایی بعداز دوهفته کاشت ایمپلنت دندان
دوهفته بعداز از جراحی کاشت دندان، حالتان بهتره شده و دیگر اثرات بعد عمل را در خود پیدا نمیکنید و با این وجود مقداری از بافتهای شما ترمیم یافته و ریشه دندانتان قویتر شده است و به این معناست که میتوانید بعد از ایمپلنت دندان به طور کامل از غذاهای بیشتری در رژیم غذایی خود، استفاده کنید. بنابراین؛ میتوانید برای تغذیه خود از سبزیجات و میوههای تازه، ماهی و سایر غذاهای دریایی، کباب و جوجه کباب و… لذت ببرید. اما همچنان در این مدت باید از غذاهای سفت و جویدنی مانند میوه های خام، ته دیگ، ساندویچ، پیتزا و غیره پرهیز کنید. رژیم غذایی روزهای قبل را همراه با موارد ذیل میتوانید مصرف کنید:
- کباب و جوجه کباب
- نانهای نرم و پنکیک
- ماکارونی، پاستا، برنج
- سبزیجات و میوههای خام
- ماهی و سایر غذاهای دریایی
- سبزیجات پخته یا بخارپز شده
- تخم مرغ مخلوط شده و نرم شده
- گوشت چرخ کرده یا مرغ پخته و نرم شده
- سیب زمینی کاملا پخته، پوره سیب زمینی
- غلات پخته تصفیه شده، مانند کته برنج، بلغور جو دوسر
- سوپهایی با تکه های کوچک و نرم سبزیجات و گوشت
- میوه های نرم مانند موز، انبه، هلو و گلابی و از میوه های دانهدار پرهیز کنید.
مواد غذایی ممنوع در رژیم غذایی بعداز ایمپلنت دندان کدامند؟
داشتن رژیم غذایی مناسب پس از عمل جراحی ایمپلنت اهمیت بسیاری دارد و میتواند بر روند بهبودی شما تأثیر بگذارد. باید که از مصرف غذاهایی که به لثه و دندان شما آسیب میزند خودداری کنید.
همچنین؛ از خوردن غذاهای تند، داغ، اسیدی، سخت، سفت و غذاهایی که دانه دارند و یا به راحتی خرد میشوند نیز، بهتر است اجتناب کنید، زیرا ممکن است در محل کاشت دندان گیر کرده و فرآیند بهبود را مختل کنند.
از جمله خوراکیهایی که نباید در دوران نقاهت ایمپلنت مصرف کنید؛ عبارتند از:
- مواد غذایی تند
- ته دیگ و ته چین
- غذاهای تند و شور
- تمشک و توتفرنگی
- نوشیدنیهای الکلی
- غذاها و نوشیدنیهای داغ
- نوشابههای گازدار و حاوی قند
- آجیل، تنقلات و میوههای خشک
- مرکباتی همچون پرتقال و نارنگی
- غذایی سفت مانند سبزیجات و میوههای خام
- آدامس، لواشک، چیپس، پفک، پففیل و تخمه
- قند، کلوچه، شرینی، کیک، آبنبات، شکلات و کارامل
- انواع غذاهای سفت مانند ساندویچ، کباب، مرغ سوخاری
توصیه دکتر مرتضی قادری احسانپور در خصوص اصول تغذیه بعداز جراحی ایمپلنت؛
شما باید تا بهبودی کامل بعد از جراحی از خوردن مواد غذایی زیر اجتناب کنید:
- از غذاهای تند و حاوی ادویه بپرهیزید. چون ممکن است باعث تحریک منطقه جراحی شده و باعث کند شدن فرآیند بهبودی شما شوند. حتی ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهند.
- میوهها و سبزیجاتی که خام و سخت هستند، ممکن است مغذی باشند اما برای جویدن آنها نیاز به تلاش دارید. بنابراین بهتر است از مصرف آنها خودداری کنید و به جای آنها از میوهها و سبزیجات نرم مانند موز، انبه، گلابی، هلو و نخود سبز استفاده کنید.
- ترد و سفت بودن تنقلات را در نظر بگیرید. از مصرف ذرت، آجیل یا هر نوع میانوعده دیگری که ممکن است در محل جراحی، باعث التهاب و ناراحتی شود، پرهیز کنید.
- برای حفظ سلامت دندانها، بهتر است از شیرینیهای حاوی کارامل یا تافی که میتوانند به دندان چسبیده و باعث آسیب به بافت لثه و استخوان فک شوند، پرهیز کنید. اگر حس میکنید نیاز به مصرف چیزی شیرین دارید، بهتر است به جای شیرینی، شیک میوه را مصرف کنید.
- استفاده از محصولات لبنی مثل شیر و ماست ممکن است باعث التهاب در دهان شود و به لثهها و دندانها، آسیب بیشتری وارد کند. همچنین، ممکن است باعث تهوع، استفراغ و حتی تحریک رفلاکس اسید معده شوند. این موارد میتوانند به محل کاشت دندانهای مصنوعی آسیب برسانند و آنها را در معرض عفونت قرار دهند. بنابراین، بهتر است مدتی از مصرف محصولات لبنی پرهیز کنید و به جای آن از سبزیجات و کنسرو ماهی قزل آلا برای تأمین کلسیم استفاده کنید.
- اگر عادت به مصرف الکل دارید، باید بعد از عمل ایمپلنت دندان، از این عادت دست بکشید. الکل ممکن است باعث کاهش قدرت بهبودی بدن شود و به تورم کمک کند. همچنین ممکن است با داروهای مسکن و ضد درد تداخل داشته باشد.
عوارض اهمیت ندادن به رژیم غذایی بعداز ایمپلنت دندان
همانطور که بیان شد بعداز جراحی ایمپلنت به یک دوره طولانی برای ترمیم لثه نیاز دارید. یکی از مهمترین راههای بهبود این جراحی، داشتن رژیم غذایی مناسب است که در این مقاله به آن پرداختهایم. رژیم غذایی مناسب، تأثیر زیادی بر بهبود و دوام نتیجه خواهد داشت. اگر راهنماییهای اشاره شده را رعایت کنید، نه تنها زمان بهبود کوتاهتر خواهد بود بلکه ایمپلنت دندان شما نیز به اندازه دندانهای طبیعی تقویت خواهد شد.
برای بهبود درک این موضوع که چرا رژیم غذایی نرم بسیار حیاتی است، باید بدانید که ریشه مصنوعی ایمپلنت شما با استخوان فک همتراکم میشود. این فرآیند استئواینتگراسیون یا همجوشی استخوان نامیده میشود و این امکان را به شما میدهد که ایمپلنتهای دندانی همانند دندانهای دیگر شما عمل کنند.
اگر بیمار اهمیت این موضوع را نادیده بگیرند، عوارضی را به دنبال دارد که در این مطلب به چند مورد از آنها میپردازیم؛
- مصرف مشروبات الکلی و غذاهای ناسالم میتواند منجر به عفونت پس از ایمپلنت دندان شود.
- اگر مایعات را از طریق نی بنوشید، ممکن است لخته خون محافظ ایجاد شده را از بین ببرد و روند بهبود را طولانیتر کند.
- استفاده از غذاهای سفت قبل از ترمیم کاملِ بافتها و استحکام پایه ایمپلنت، ممکن است منجر به جابجایی پایه شود و همچنین میزان درد را تشدید باعث خونریزی شود.
کاهش اشتها بعداز جراحی ایمپلنت
تا چندساعت بعداز جراحی ایمپلنت، طبیعی است اشتها نداشته باشید، اما باید به این نکته توجه کنید که؛ بدن به انرژی لازم برای بهبود ناحیه جراحی شده نیاز دارد. ممکن است به دلیل درد و تورم در دهان نتوانید چیزی بخورید. نگران نباشید! به مرور زمان، اشتهای شما بهبود خواهد یافت. اما اگر شما دارای بیماری مزمن مانند دیابت هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا یک رژیم غذایی مناسب بر اساس وضعیت سلامتی و سطح قند خون خود دریافت کنید تا مشکلات جدی پس از جراحی ایمپلنت دندان رخ ندهد.
چهمدت بعداز کاشت ایمپلنت میتوان به رژیم غذایی عادی بازگشت؟
زمانی میتوانید لذت خوردن غذاهای مورد علاقهتان را دوباره تجربه کنید که دندانپزشک شما از موفقیت عمل جراحی اطمینان داده باشد. اگرچه این زمان ممکن است به 4 تا 6 ماه طول بکشد، تا بهبود کامل حاصل شود، اما با رعایت نکات رژیم غذایی بعداز جراحی، بعد از چند هفته میتوانید به رژیم غذایی عادی خود بازگردید. البته باید تا آخر عمر مراقب باشید و از خوردن غذاهای سخت خودداری کنید، چرا که ممکن است باعث آسیب و خرابی به ایمپلنت شوند.
لازم به ذکر است که حتما هنگام نوشیدن چای یا قهوه نیز مواظب باشید، زیرا ممکن است به ایمپلنتتان لکه بیفتد. پس از مصرف آنها حتما دندانهایتان را بشویید تا از لکهها و ذرات اسیدی جلوگیری کنید.
بهبودی بعداز جراحی ایمپلنت چقدر طول می کشد؟
نظر دکتر آنجلا فراری در مورد مدت بهبودی پس از انجام جراحی ایمپلنت دندان؛
روند بهبودی پس از جراحی ایمپلنت دندانی دارای دو بخش است: بهبود از برش در روزهای بعد از جراحی و بهبود طولانی مدت استخوان.
زمانی که بیماران از دستورالعملهایی که دندانپزشک به آنها داده است پیروی کنند، بهبودی سریعتر و کمتر دردناکتر است. بهبودی پس از جراحی ایمپلنت دندان ممکن است چند ماه طول بکشد زیرا به استخوان فک شما نیاز دارد تا اطراف ایمپلنت جدید بهبود یابد. میانگین زمان بهبودی استخوان فک 4 تا 6 ماه است.
شما چه خوراکیهایی بعداز کاشت ایمپلنت، مصرف کردهاید؟
در این مقاله از هلوایمپلنت درمورد رژیم غذایی بعداز ایمپلنت دندان صحبت کردیم. همانطور که هر عمل جراحی نیاز به زمان بهبود دارد، ایمپلنت نیز نیاز به مراقبت و توجه خاصی در دوران بهبودی دارد. در این مدت، باید به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید و مواظب باشید که غذاهای خیلی سفت یا سرد را نخورید، به جای آن میتوانید به سوپها و غذاهای آبکی روی بروید. حتما در روز اول جراحی بستنی بخورید تا به بهبود و کاهش تورم لثهها کمک کند.
مصرف مواد غذایی مناسب در دوران نقاهت بسیار مهم است و برطول عمر و ماندگاری آن تأثیر گذار است. بنابراین، بیماران باید رژیم غذایی بعداز جراحی را جدی بگیرند و دستورالعملها و توصیههای ایمپلنتولوژیست را رعایت کنند تا دوره نقاهت کوتاهتر داشته باشند. همچنین عدم رعایت تغذیهی صحیح میتواند علاوه بر درد و فشار، به فک و دندان جدید آسیب بزند. البته، رژیم غذایی پس از ایمپلنت دندان در مدت زمان کوتاهی است و بعد از بهبود زخمها میتوانید انواع مواد غذایی را مصرف کنید.
همچنین از مصرف دخانیات و نوشیدنیهای اسیدی پرهیز کنید. با رعایت این نکات، میتوانید بهبودی خود را تسریع کرده و به زودی به روزهای عادی خود بازگردید.